BAZELE MOTIVAŢIEI - Cristian Răd u ca n
CONŢINUT
1. Pe locuri... Fiţi gata...
2. Fă ordine în viaţa ta!
3. Iubeşte-ţi familia, dar alege-ţi prietenii
4. Omul cât trăieşte, învaţă
5. Sănătatea şi Motivaţia
6. Amânarea... Îţi sună cunoscut?
7. Cunoaşte-te pe tine însuţi
8. Viaţa... Încotro?
9. Atitudini mici cu efecte mari
1. Pe locuri... Fiţi gata...
2. Fă ordine în viaţa ta!
3. Iubeşte-ţi familia, dar alege-ţi prietenii
4. Omul cât trăieşte, învaţă
5. Sănătatea şi Motivaţia
6. Amânarea... Îţi sună cunoscut?
7. Cunoaşte-te pe tine însuţi
8. Viaţa... Încotro?
9. Atitudini mici cu efecte mari
10. Motivaţia, combustibilul succesului
11. De la motivaţie la acţiune
11. De la motivaţie la acţiune
1 - PE LOCURI... FIŢI GATA...
MOTIVAŢIA! Ce este motivaţia? Care este diferenţa între cei care au rezultate şi cei care doar stau şi visează? Cum să fac să fiu mai motivat?
Acestea sunt doar câteva din întrebările la care vei găsi răspunsuri citind şi aplicând principiile din acest eBook.
Dă-mi voie să încep prin a-ţi împărtăşi câteva lucruri despre mine:
Până la 20 de ani nu numai că mă consideram un tânăr cu voinţă de fier, ci mai tot ce se petrecea în viaţa mea mă încuraja să cred acest lucru. Apoi a urmat o perioadă de aproximativ 8 ani în care am considerat că sunt ultimul om de pe planetă în ceea ce priveşte voinţa. Mă „chinuiam” prin viaţă, luptându-mă cu „prietena omului, lenea”.
Acum aproape 14 ani a avut loc prima mea întâlnire cu Anthony Robbins (unul dintre cei mai influenţi motivatori ai lumii şi o autoritate în domeniul dezvoltării personale) prin intermediul cărţii lui Unlimited Power (Putere Nemărginită). Apoi am participat şi la o serie de seminarii la care printre altele, am mers pe foc, am spart cărămizi, am strigat şi dansat.
Însă unul dintre cele mai valoroase lucruri pe care le-am învăţat de la Tony şi care m-au ajutat să-mi transform viaţa, a fost faptul că am înţeles ce înseamnă voinţa, motivaţia şi diferenţa dintre ele.
Care fusese motivul pentru care atâţia ani am crezut că nu am voinţă? Viaţa mea era plină de scopuri, însă motivele lipseau cu desăvârşire!
Să vă dau un exemplu mai recent din „bucătăria personală”... Mie nu-mi plăcea să mă trezesc devreme. Şi prin devreme înţeleg orice oră înainte de ora 8 dimineaţa (şi sunt îngăduitor acum). Aş fi făcut orice numai să evit trezirea la o oră „mică”.
În schimb, când am făcut cursul pentru a deveni instructor de scuba diving, nu aveam nici o problemă în a mă trezi la ora 5:30 în fiecare dimineaţă. Ştiam că mă aşteaptă o zi f frumoasă, cu scufundări şi lucruri noi de învăţat, care pe deasupra îmi şi plăceau. Era ceva ce mă motiva foarte mult!
De ce îţi împărtăşesc aceste lucruri? Pentru că îmi doresc să fii eficient! Ia „roata” inventată de alţii, învaţă din experienţa lor, bucură-te de simplitatea lucrurilor şi aplică-le în viaţa ta.
Am întâlnit atât oameni de succes, cât şi foarte mulţi oameni cu intenţii măreţe însă cu rezultate ce tindeau spre zero. Şi unii şi alţii au auzit de motivaţie, au citit cărţi, au ascultat CD-uri, s-au dus la workshop-uri sau poate chiar au participat la seminarii. Cu toate acestea, nu toţi cei care au studiat au reuşit să obţină acea stare de motivaţie pe care şi-o doresc.
Vă invit acum să discutăm despre persoanele ce consideră că sunt lipsite de voinţă!
Să presupunem că te-aş întreba dacă te-ai descrie ca fiind un om cu o voinţă puternică. Ce ai răspunde? Unii ar răspunde „Da”, unii „Nu” iar alţii ar răspunde „Depinde”.
Oricât de ciudat ar suna, secretul îl vom descoperi în acel „depinde”. Ce înseamnă lucrul acesta? Că în unele situaţii dăm dovadă de voinţă iar în altele nu. Că în anumite domenii ale vieţii noastre avem o voinţă de fier, iar în alte domenii nu avem voinţă nici măcar să mişcăm un pai. Făcând o analiză a acestor lucruri, vom constata de fapt că un om ce manifestă o voinţă puternică, are de fapt o motivaţie foarte puternică. Nu există om pe această planetă care să nu aibă deloc voinţă!
Voinţa este precum electromotorul de la maşină: porneşte motorul dându-i un impuls iniţial. Ceea ce face însă ca „maşina” noastră să parcurgă distanţe lungi este motivaţia.
Ai fost vreodată în situaţia de a te simţi fără vlagă, apatic, iar tot ceea ce vroiai să faci atunci era doar să te culci? Poate aveai un proiect de terminat, poate ar fi trebuit să faci curăţenie dar toate acestea păreau imposibile datorită faptului că te simţeai lipsit de energie. Şi exact în acel moment ai primit invitaţia de a merge la mare, la munte sau la o petrecere şi brusc apatia a dispărut, energia a revenit, pofta de viaţă era acolo.
Să mai luăm un exemplu: să presupunem că exact în momentul în care te simţeai obosit, şeful sau clientul ţi-ar fi spus că dacă termini acel proiect vei primi cadou o excursie de două persoane pe o insulă exotică, timp de 10 zile. Plecarea chiar a doua zi! Ce s-ar fi petrecut cu oboseala sau cu apatia? Oare ai mai fi vrut să dormi? Sau brusc ai fi căpătat o voinţă de nezdruncinat, care nu era nimic altceva decât o motivaţie foarte puternică de a termina acel proiect, pentru că acum nu numai că ai fi ştiut ce ai de făcut, ci ai fi avut mai multe motive cu implicaţie emoţională intensă pentru tine.
Fiecare dintre noi, cu siguranţă, am avut zile în care ne-am trezit bine dispuşi şi plini de viaţă şi în care totul mergea ca „uns”. Aproape că nici ţie nu îţi venea să crezi cât de deştept şi de inspirat erai. Dar au fost de asemenea şi zile în care totul mergea parcă pe dos. Nimic din ceea ce spuneai nu era bine şi concluzia era că mai bine nu te dădeai jos din pat în acea zi.
Oamenii s-au obişnuit cu astfel de situaţii fără să îşi pună întrebări. Nu îşi dau seama că „mica” diferenţă între ziua de succes şi cea care părea „pe dos” este un cuvânt pe care îl întâlnim la tot pasul: MOTIVAţIE! Un cuvânt cu care oamenii îşi justifică atât reuşitele cât şi nereuşitele. Nu de puţine ori la întrebarea pe care am pus-o sportivilor cu care lucrez „De ce credeţi că a pierdut meciul acea echipă?” răspunsul a fost „Nu erau suficient de motivaţi!”.
Dar ce înseamnă până la urmă să fii motivat? Dicţionarul ne spune:
MOTIVAŢIE = Totalitatea motivelor sau mobilurilor (coştiente sau nu) care determină pe cineva să efectueze o anumită acţiune sau să tindă spre anumite scopuri.
Cu alte cuvinte, MOTIVAT înseamnă să ai MOTIVE. Mulţi oameni îşi setează scopuri, însă nu au suficiente motive pentru a şi le atinge.
Jim Rohn, unul dintre mentorii lui Anthony Robbins, relatează o discuţie cu domnul Shoaff care i-a schimbat viaţa. Iată acea discuţie: „Să nu crezi că soldul contului tău curent este un indicator real al nivelului tău de inteligenţă. Cred că ai un talent enorm şi eşti mult mai deştept decât îţi dai seama”, i-a spus domnul Shoaff lui Jim.
Apoi acesta l-a întrebat:„Atunci de ce soldul meu din bancă nu este mare?”.Şi atunci prietenul lui i-a spus „Pentru că nu ai suficiente motive pentru a realiza aceasta. Dacă ai suficientă motivaţie, poţi face lucruri incredibile. Eşti suficient de inteligent, dar nu ai suficiente motive!”
Motivele se află pe primul loc, răspunsurile pe al doilea. Viaţa se dezvăluie doar pentru cei care sunt suficient de motivaţi - care au motive de a căuta.
Atunci când au suficiente motive pentru a-şi atinge scopurile, oamenii obţin succesul, iar în absenţa acestor motive, indiferent cât de uşor ar fi drumul, ei se îndreaptă către eşec. Motivaţia este motorul ce ne împinge înainte, este forţa ce ne ajută să ducem la bun sfârşit o sarcină, iar „ingredientele” din „reţeta” motivaţiei sunt de fapt o combinaţie de mai mulţi factori ce includ simplitatea, atitudinea pozitivă, oamenii cu care îţi petreci timpul, modul cum gândeşti, autocunoaşterea, ajutorul acordat altora şi multe altele. Vei descoperi aceste „ingrediente” în capitolele următoare.
Motivaţia ne face să ne simţim vii, să ne bucurăm, să ne jucăm şi să construim cu mare drag viaţa pe care noi ne-o dorim. De multe ori lipseşte pofta care să ne ridice din pat zâmbitori şi entuziaşti. Uitând de cele mai multe ori ce ne dorim, suntem „prinşi” în rutină şi după cum ştii rutina scade apetitul!
Şi tot motivaţia este scânteia necesară oricui pentru a duce o acţiune la bun sfârşit, pentru a seta şi atinge scopuri. Fără motivaţie nu există succes.
Atunci când cineva este apatic faţă de un lucru, în realitate nu este motivat deoarece nu îi pasă, indiferent ce s-ar petrece cu acel lucru. Aceasta este cea mai proastă atitudine pe care o poate avea. O persoană care se simte în acest fel nu este capabilă să realizeze mai nimic deoarece îi este indiferent dacă o face sau nu.
Acest eBook are drept scop crearea bazelor pe care să construieşti o motivaţie puternică dublată de claritate, energie, bucurie şi poftă de viaţă. Cu toate acestea prezente în viaţa ta, doar tu vei stabili limitele.
Chiar dacă întrebarea la care va trebui permanent să răspunzi este: „Ce anume vreau în viaţă?”, fundaţia pe care vei aşeza răspunsurile va face diferenţa pe termen lung între succes şi eşec. Vom construi împreună tocmai această fundaţie pe care se va putea înălţa adevărata motivaţie. Cu cât este mai trainică, cu atât poţi construi o clădire mai înaltă. Iar dacă viaţa ta ţinteşte către înălţimi, atunci ai face bine să construieşti o fundaţie foarte puternică.
Poţi să aplici recomandările cuprinse în acest eBook acasă, la serviciu sau pe drum, astfel încât să devină parte integrantă din viaţa ta de zi cu zi! Acesta este începutul unui proces pe care, cu voia ta, îl vom parcurge împreună către EXCELENŢĂ.
Atunci când vei şti cum să trăieşti plin de pasiune şi bucurie, având motivaţia drept combustibil vei putea de asemenea să-i ajuţi şi pe alţii, deoarece atitudinea ta va fi contagioasă.
Chiar dacă unele dintre aceste metode s-ar putea să ţi se pară banale iar altele prea dificile, practicându-le zi de zi ele vor deveni pentru tine ceva natural. Secretul reuşitei este CONSECVENŢA în aplicarea lor.
Aceste recomandări nu au legătură cu mersul pe foc, spartul cărămizilor sau rafting. Nu am nimic împotriva acestor acţiuni, ba chiar le recomand pentru cei care îşi doresc senzaţii noi. Îţi voi împărtăşi în schimb acele lucruri fără de care, oricât de mult şi oricât de tare ai striga, nu vei obţine şi rezultatele dorite.
Lucruri diferite motivează oameni diferiţi, fiecare are propriile lui puncte sensibile şi dacă eşti curios să faci „ordine”, cu siguranţă vei găsi o listă destul de mare cu ceea ce te mişcă.
„BAZELE MOTIVAŢIEI” te vor ghida pas cu pas astfel încât să ajungi să îţi creezi RAPID şi pe termen lung bunul obicei de a-ţi trăi viaţa cu pasiune. Pentru a avea eficienţă maximă, te invit să foloseşti şi „Jurnalul de Acţiune” pe care l-ai primit.
Sunt mai multe modalităţi în care poţi folosi aceste informaţii. Modalitatea pe care o recomand este următoarea: citeşte un capitol apoi aplică recomandările de la secţiunea „Acţionează Acum” folosind „Jurnalul de Acţiune”până când obţii rezultatele dorite.Apoi treci la următorul capitol şi aşa mai departe.
Dacă faci parte însă din categoria celor nerăbdători, probabil că vei dori să citeşti toate capitolele de la început până la sfârşit fără să te opreşti. Nu este nici o problemă. Aceasta te va ajuta să ai o viziune de ansamblu asupra a ceea ce urmează să aplici însă ţine cont că pentru a obţine rezultate este nevoie să acţionezi. Aşa că după ce ai terminat de citit, revino la prima lecţie, eventual reciteşte-o, notează în jurnal şi acţionează.
... Deci: Eşti cu adevărat motivat să citeşti acest eBook? Mai mult decât atât, eşti cu adevărat motivat să aplici informaţiile pentru ca în felul acesta să obţii rezultatele pe care ţi le doreşti?
Sper că ai răspuns da, altfel înseamnă că ai cu adevărat nevoie de ceea ce urmează... ;
Înainte să începi să citeşti mai departe, îţi recomand să printezi JURNALUL DE ACŢIUNE
pentru a-l avea la îndemână şi să citeşti instrucţiunile de la începutul acestuia.
2 - FĂ ORDINE ÎN VIAŢA TA!
O să începem prin ceea ce pentru unii o să pară ceva banal, iar pentru alţii coşmarul vieţii lor. Ai fost vreodată în vizită la cineva iar casa lui arăta ca un muzeu plin de antichităţi (în cazul acesta a se citi vechituri) şi atunci când îl întrebai de ce încă mai păstrează un anumit lucru, replica pe care ţi-o dădea era „Poate o să-mi trebuiască la un moment dat.”? Pentru a obţine lucruri noi în viaţa ta este important să le faci loc. Există un principiu în Feng Shui conform căruia ar trebui să dai orice lucru pe care nu l-ai folosit timp de patru anotimpuri, pentru că înseamnă că nu îţi este util.
SCAPĂ DE LUCRURILE INUTILE
Dacă locuinţa ta este aglomerată cu lucruri de care nu ai nevoie şi care doar ocupă spaţiu, poate ar fi bine să iei în considerare să le dai. Vechea zicală precum că „vechitura unuia este comoara altuia” este cu adevărat reală. Este posibil să fii atât de focalizat pe ceea ce ai şi pe lucrurile tale, încât să nu te bucuri de viaţă aşa cum ar trebui. Chiar şi dacă ai crescut fără nimic, acesta nu este un motiv să te comporţi ca un hârciog şi să strângi tot ce găseşti în calea ta. Atunci când realizezi că unele din lucrurile pe care le posezi nu sunt chiar atât de importante pentru tine şi le dăruieşti, vei avea un sentiment de libertate. Te vei simţi excelent cu tine însuţi.
ACASĂ
O casă dezordonată şi murdară poate fi descurajantă. Mulţi oameni vor pierde vremea şi vor amâna cu orele într-o astfel de casă. Este uimitor cât de bine te poate face să te simţi o casă curată.Te vei simţi extraordinar şi pregătit să dai piept cu orice încercare, aşa că primul pas este să faci ordine în casă.
Scapă de acele haine care zac în garderobă de ani de zile fără ca tu să le fi purtat măcar o dată. Fă ordine în dulapuri şi sertare. Nu te mulţumi doar să ştergi praful sau să speli vasele. A face curat în casă înseamnă să îţi creezi un spaţiu care este pozitiv şi pregătit să primească noul ce vine în casa ta. Scapă de toate vechiturile.
Numai tu ştii unde vrei să ajungi în viitor. Creează-ţi spaţiul tău astfel încât să îţi amintească în mod pozitiv şi constant că tu faci demersuri ca să ajungi acolo. Creează o atmosferă pozitivă în jurul tău indiferent de locul în care te afli!
LA BIROU
Lucrurile din jurul tău au o mare legătură cu modul în care tu te simţi - motivat sau blocat într-o „fundătură”. Dacă te trezeşti că eşti „îngropat” în munţi de hârtie, s-ar putea să ai impresia că nu vei termina niciodată ceea ce ai de făcut. Un spaţiu de lucru dezordonat poate fi frustrant şi deprimant. S-ar putea să te determine să amâni şi chiar să fii dezordonat atât în ceea ce priveşte gândurile tale cât şi munca pe care o realizezi şi nu vei fi motivat să faci mai nimic.
Spaţiul tău de la birou ar trebui să conţină şi să afişeze lucruri care să te facă să ai o atitudine pozitivă faţă de viaţă şi faţă de atingerea scopurilor. Motivatorii vizuali te pot ajuta să realizezi aceasta. Poţi folosi de exemplu citate pe care să le citeşti şi care să te ajute să realizezi acea transformare pe care ţi-o doreşti în viaţa ta. Poţi să le afişezi pe peretele biroului sau undeva la vedere. În acest fel îţi vei aminti constant de lucrurile pe care îţi place să le faci.
Sunt foarte multe postere din care poţi să alegi pentru a le pune pe pereţi acasă sau la birou. Dacă nu vrei să pui postere sau citate pe pereţi, ai putea să foloseşti un calendar motivaţional sau screen saver-ul calculatorului. În fiecare zi calendarul îţi va da un nou citat pe care să te focalizezi în acea zi.
ŞI MAŞINA?...
Dacă petreci multe ore în maşină făcând deplasări în fiecare zi, fă-o să devină un spaţiu în care să te simţi bine. Aceasta poate însemna în primul rând să o menţii curată. Nu conduce o maşină care te întristează şi care este plină cu gunoi şi hârtii.
Du maşina la spălătorie şi începi să ai grijă de ea. Asigură-te că asculţi genul de muzică ce te face să te simţi entuziast şi cumpără eventual acel parfum de maşină cu aroma care îţi place. O să fii surprins cât de bine te vei simţi după ce vei face asta!
O casă curată,un birou ordonat şi o maşină îngrijită reprezintă o mare diferenţă atunci când vine vorba de motivaţie. Spaţiul în care îţi petreci timpul are un foarte mare impact asupra modului în care te simţi şi asupra atitudinii pe care o ai. Organizându-ţi spaţiile în care trăieşti şi creând o atmosferă pozitivă, generezi premisele pentru a te simţi bine şi a avea o zi excelentă.
În loc să leneveşti doar gândindu-te la scopurile tale, le vei vedea în sfârşit ca fiind tangibile şi vei fi motivat să acţionezi pentru a le obţine.
A c ţ i o n e A z ă A c u m !
Acasă:
• Alege o cameră şi fă în mijlocul ei o grămadă cu lucrurile care nu îţi mai sunt utile sau pe care nu le-ai mai folosit de cel puţin un an de zile.
• Apoi împarte-le în două categorii. Într-o primă categorie vei pune lucrurile pe care le
poţi dona sau pe care le poţi dărui altora. În cealaltă categorie vor intra toate celelalte lucruri cu destinaţia tomberon.
• În zilele următoare poţi să continui procesul în celelalte camere.
Birou:
• Îndepărtează orice lucru inutil de pe birou. (ex. aruncă hârtiile inutile)
• Pune la locul lor documentele de care nu ai nevoie momentan.
• O să-ţi placă tastatura mult mai mult după ce o ştergi (bine de tot) ;-).
Maşină:
• Spală maşina interior şi exterior.
• Cumpără un parfum auto care să-ţi placă.
3 – IUBEŞTE-ţI FAMILIA, DAR ALEGE-ŢI PRIETENII
Te-ai gândit vreodată la modul în care ceilalţi îţi influenţează viaţa?
Să luăm în considerare următoarele lucruri. Dacă eşti înconjurat de oameni care cheltuiesc mult, e foarte posibil să devii o „mână spartă”. Dacă eşti înconjurat de oameni care merg mai mult în cluburi decât la teatru, sunt şanse foarte mari să faci la fel.
Prietenii sunt cei cu care ar trebui să te înţelegi bine şi cei cărora le pasă de tine. Ei ar trebui să te ajute să te transformi să devii mai mult şi să te simţi mai bine.
ţinând cont de proverbele „cine se aseamănă se adună” sau „spune-mi cu cine te însoţeşti ca să îţi spun cine eşti”, putem să tragem concluzia că mai devreme sau mai târziu vom ajunge precum cei cu care ne petrecem timpul.
Dacă ai un aşa-zis prieten care te trage în jos sau care te face să te simţi prost mai tot timpul, fie nu ar trebui să îl mai numeri printre prietenii tăi, fie ajută-l să-şi creeze o atitudine mai pozitivă în viaţă. Dacă prietenia lui înseamnă foarte mult pentru tine, poţi să îi punctezi atitudinea lui negativă şi să vezi cum răspunde, pentru că unii oameni nu realizează ce atitudine au până nu le atrage atenţia altcineva. Acest lucru poate salva o prietenie şi poate chiar să-ţi aducă un partener pe drumul motivării.
Unele persoane sunt atât de negativiste, încât este foarte greu sau f frustrant să fii în prezenţa lor. În cazul în care te decizi să ajuţi astfel de oameni pentru a-şi transforma atitudinea, ai grijă ca nu cumva această sarcină să devină f frustrantă pentru tine. Dacă eşti în situaţia de a petrece timp împreună cu persoane cu atitudini negative, cel puţin fă-i părtaşi la atitudinea ta pozitivă. Împărtăşeşte cu ei această energie dar nu o impune nimănui, nici măcar nu încerca să schimbi pe vreunul din ei.
A petrece timpul cu oameni pozitivi este una dintre cele mai bune modalităţi de a fi motivat. Fă-ţi un obicei din a vorbi cu o persoană pozitivă cel puţin o dată pe zi. Chiar dacă poţi opta pentru convorbiri telefonice sau computer, ideale sunt întâlnire faţă în faţă.
Unii oameni nu sunt foarte sociabili, putând să petreacă zile întregi fără să vorbească cu alţii. Acest lucru este foarte nesănătos. Dacă cineva face parte din această categorie şi nu are foarte multe întâlniri cu alţii, probabil că nici nu este foarte motivat să reuşească. Aceasta nu înseamnă că este un parazit al societăţii, ci că trebuie să îşi hrănească nevoia de interacţiuni pozitive. Nu trebuie neapărat să vezi cealaltă persoană. Sunt şi alte modalităţi prin care poţi să interacţionezi pozitiv fără să fie necesară o întâlnire faţă în faţă. Cum vei face acest lucru depinde de tine, însă reţine că este foarte important!
Negativismul poate fi aproape bolnăvicios în anumite situaţii, aşa că asigură-te că oamenii cu care vorbeşti au o atitudine pozitivă. Dacă persoana cu care ai ales să petreci timpul este o persoană care se plânge tot timpul şi care vede partea negativă din orice lucru, aceasta nu te va ajuta să te motivezi.
SOCIALIZEAZĂ EFICIENT!
Modalitatea cea mai obişnuită prin care poţi să interacţionezi în mod cotidian este să vorbeşti cu oamenii. Socializează în mod regulat cu oameni optimişti, veseli şi încrezători!
O modalitate foarte bună de a-ţi începe ziua este să îţi bei ceaiul sau cafeaua de dimineaţă împreună cu o astfel de persoană. Dacă locuieşti aproape de cel mai bun prieten al tău, atunci planifică să pleci la muncă mai devreme în fiecare zi şi să beţi ceaiul sau cafeaua împreună, eventual să vină el la tine. În felul acesta îţi vei dinamiza latura ta socială aşa că atunci când vei ajunge la birou vei avea deja motoarele pornite.
Dacă nu ai timp dimineaţa să te întâlneşti cu cineva sau nu ai timp nici de-a lungul zilei, atunci fă-ţi timp să vorbeşti la telefon. Poate fi vorba de cel mai bun prieten pe care poţi să îl suni şi să vorbeşti cu el sau de un membru al familiei. Asigură-te că persoana aleasă este cineva care te face să te simţi bine în legătură cu tine şi cu viaţa ta.
Dacă nu îţi place să vorbeşti la telefon şi nici nu ai timp să te opreşti să vorbeşti cu cineva în fiecare zi atunci s-ar putea să consideri internetul ca fiind o opţiune bună. Foarte mulţi oameni folosesc această metodă pentru a păstra legătura cu cei cunoscuţi.Fie că este vorba de Messenger sau reţele de socializare precum Facebook sau Twitter, în orice moment poţi găsi pe cineva cu care să comunici.
Asigură-te că alegi persoana şi subiectul de discuţie care să te facă să te simţi bine, eventual să participi la discuţii în grupuri care au scopuri similare cu ale tale, aceasta fiind o metodă foarte bună pentru a-ţi întări atitudinea pozitivă şi pentru a te motiva în a-ţi atinge scopurile.
În concluzie, pentru a fi bucuros şi motivat, ai nevoie de un grup de prieteni care să te sprijine în a deveni mai bun şi a avea o atitudine mai pozitivă.
DESPĂRŢIREA... UNEORI UN RĂU NECESAR!
Dacă eşti înconjurat de oameni care au o atitudine negativă în legătură cu demersurile tale şi nu te susţin, nu te vei simţi bine şi asta va dăuna vieţii tale în ansamblu. Elimină negativismul din viaţa ta. S-ar putea să fie dificil pentru tine să întrerupi relaţiile cu oamenii care nu au o atitudine pozitivă sau care te împiedică în drumul tău.
Dacă cei din jurul tău nu te sprijină sau nu au o atitudine pozitivă, atunci păstrează distanţa. În cazul în care este vorba de membrii familiei tale sau prieteni apropiaţi, s-ar putea să fie mai greu, însă va fi mai bine pentru tine şi pentru ei. O companie plăcută înseamnă să îţi petreci timpul cu persoane care te sprijină şi te susţin pe tine şi scopurile tale în viaţă.
E timpul să îţi analizezi şi să evaluezi priorităţile şi valorile, inclusiv relaţiile pe care le ai. Asociază-te cu oameni pe care îi admiri şi care sunt nişte modele pentru tine, pentru a-ţi forma obiceiuri bune. Se ştie că oamenii devin un amestec al caracteristicilor oamenilor cu care se asociază pentru că le preiau din obiceiuri.
Smulge „buruienile” influenţei negative din viaţa ta şi cultivă în schimb „seminţele” influenţei pozitive, apoi ai grijă de „recoltă”... va fi bogată!
A c ţ i o n e A z ă A c u m !
• Fă o listă cu toţi prietenii tăi.
• Dă-le câte o notă în ceea ce priveşte optimismul şi atitudinea lor pozitivă în viaţă.
• Planifică întâlniri şi acţiuni cu cei cărora le-ai acordat note mari.
• Decide cât timp vrei să petreci (dacă vrei să petreci cu ceilalţi).
4 – OMUL CÂT TRăIEŞTE, ÎNVAŢĂ
Învăţarea sprijină creşterea. Nu eşti niciodată prea bătrân să înveţi ceva nou. Din păcate mulţi consideră că după ce au terminat facultatea şi eventual masteratul s-a încheiat şi învăţatul. Şi atunci când decid să se oprească, nici nu ştiu cât de mult rău îşi fac de fapt.
Una dintre nevoile fundamentale ale omului este nevoia de a învăţa, de a creşte. Dacă ne uităm în jurul nostru vom remarca că tot ceea ce nu creşte moare. Stagnarea nu este o opţiune – fie urcăm, fie coborâm. Atunci când ne preocupăm să învăţam lucruri noi, ne păstrăm sufletul tânăr şi mintea ageră. Dacă o persoană se opreşte din învăţat, mai devreme sau mai târziu apare plafonarea, rutina şi în consecinţă motivaţia lui începe să dispară.
În fiecare zi ar trebui să înveţi ceva nou. Printre cele mai bune modalităţi de a învăţa se numără cititul, casetele audio, DVD-urile, participarea la seminarii, ascultatul lucrurilor înţelepte şi observarea atitudinii oamenilor de succes.
Haideţi să discutăm despre câteva dintre ele...
CITITUL
Oamenii nu pot să trăiască doar cu pâine. Pe lângă mâncare, mintea şi sufletul nostru trebuie să
se hrănească şi cu cuvinte. Din păcate mulţi oameni au lipsuri la acest capitol.
Nu trebuie să fii neapărat un cititor avid şi să citeşti zeci de cărţi, însă trebuie să citeşti. Cititul îţi hrăneşte şi îţi stimulează mintea. Învăţând constant lucruri noi, vei deveni deschis să faci lucruri pe care înainte nu credeai că ai putea să le faci. Pentru a ajunge persoana care aspiri să devii, trebuie să citeşti despre ce înseamnă aceasta şi cum să fii o astfel de persoană.
Ce zice biblioteca ta despre tine? Cititul cărţilor nu este un lux sau ceva făcut în timpul liber. Cititul este o necesitate pentru cei care vor să se dezvolte. Lipsa cunoştinţelor, lipsa valorilor, lipsa unui stil de viaţă sunt rezultatul faptului că nu citeşti suficient. O carte necitită nu te poate ajuta!
ASCUTATUL
Multe persoane care fac deplasări lungi deseori ascultă CD-uri audio, unii învaţă o limbă străină sau ascultă un audio book. Ascultarea audio book-urilor reprezintă un mod simplu de a găsi idei novatoare şi noi aptitudini. Sunt multe teme pe care le poţi asculta în orice moment al zilei.
Ascultatul persoanelor de succes este un mod eficient de a învăţa şi de a descoperi reţete. Fă tot posibilul să te întâlneşti cu oameni care au dobândit succesul în domenii în care vrei şi tu. Pune-le multe întrebări şi apoi ASCULTĂ CU ATENţIE!
OBSERVATUL
Observă comportamentele oamenilor de succes. Aceştia au obiceiuri de succes şi creează tiparele unui comportament de succes aşa cum cei care eşuează creează de asemenea tiparele lor. Observă-i pe cei sănătoşi şi fericiţi şi nu pierde nici un amănunt care te poate ajuta să îţi schimbi viaţa în bine.
SEMINARIILE
O altă metodă foarte eficientă de a învăţa şi de a creşte este participarea la seminarii. Fie că este vorba de seminarii de dezvoltare personală, seminarii de business sau despre relaţia de cuplu, întotdeauna mai avem câte ceva de învăţat. Eficienţa unui seminar este dată printre altele de ambianţa creată şi de faptul că la un astfel de eveniment se întâlnesc persoane cu interese comune, motivate şi care îşi doresc mai mult.
Educaţia continuă este extrem de importantă. Însă, aşa cum se întâmplă cu toate lucrurile pe care merită să le obţii în viaţă, trebuie să plăteşti un preţ pentru ele! Preţul cunoştinţelor poate să implice bani, timp şi efort. Investeşte în tine şi vei avea viaţa pe care ţi-o doreşti!
Decide să îţi faci un fond de investiţii în propria ta persoană, să dedici timp zilnic cititului, observării şi ascultării oamenilor de succes şi să depui efort pentru a acumula cât mai multe cunoştinţe.
Dacă educaţia ţi se pare scumpă, imaginează-ţi cât costă ignoranţa! Andy McIntyre
A c ţ i o n e A z ă A c u m !
Pentru următoarele 30 de zile:
• Citeşte minim 30 min pe zi.
• Ascultă un audio book.
• Studiază viaţa unui om de succes.
• Notează ce ai învăţat sau ce ţi-a atras atenţia în mod deosebit şi aplică acele lucruri în viaţa ta.
5 – SĂNĂTATEA ŞI MOTIVAŢIA
Stilul de viaţă are o mare influenţă asupra modului în care ne simţim. Oricât de clare i-ar fi scopurile şi oricât de mult şi-ar dori, atunci când cineva este bolnav îi va fi foarte greu dacă nu chiar imposibil să-şi păstreze motivaţia şi să acţioneze în acea direcţie.
Cu cât îţi doreşti să fii mai eficient şi să te bucuri mai mult de viaţă, cu atât trebuie să ai mai multă grijă de tine şi de sănătatea ta.
Vrei să te convingi? Aminteşte-ţi exemplul cu ziua în care totul mergea de la sine şi ziua „cu susul în jos”. De ce în prima zi eram plini de motivaţie iar în cealaltă nu aveam voinţă nici măcar să ne ducem să bem un pahar cu apă? Cu toate că aveam motive, în acele momente nici măcar motivele nu mai erau suficiente.
Dacă am fi atenţi la ce s-a petrecut de fapt, am putea să constatăm diferenţe de exemplu în alimentaţie. În ziua în care ne-am simţit bine, eram odihniţi, mâncasem sănătos, iar în ziua în care nu ne-am simţit bine poate am mâncat prea mult, poate am băut prea mult şi abia dacă am apucat să ne odihnim 2-3 ore.
Oricât de performantă ar fi maşina pe care o avem şi oricât de clar ne este unde vrem să ajungem, dacă nu am alimentat-o suficient cu combustibil, nu vom ajunge la destinaţie. La fel se pune problema şi cu oamenii. Pot avea scopuri foarte bine definite, pot să aibă strategii extraordinare, dar dacă nu au grijă să se alimenteze cu combustibil, le va fi foarte greu să ajungă la destinaţie.
Sunt trei lucruri principale pe care este necesar să le faci pentru a fi în formă, iar acestea sunt: o alimentaţie sănătoasă, mişcare fizică şi odihnă.
ALIMENTAŢIA SĂNĂTOASĂ
O alimentaţie sănătoasă include multe fructe, legume şi multă apă. În funcţie de ceea ce tu îţi doreşti (să slăbeşti, să te îngraşi sau să te menţii) va fi nevoie să fii atent la dimensiunea porţiilor şi să faci cât mai posibil să adaugi în alimentaţie produse de calitate.
O dietă echilibrată te poate ajuta să te simţi bine şi pozitiv în fiecare zi. A avea o dietă echilibrată şi sănătoasă înseamnă să elimini din alimentaţie grăsimile, zaharurile, alcoolul şi alte lucruri care te pot încurca în drumul tău spre o viaţă plină de bucurie şi energie.
Orice dezechilibru faţă de greutatea ta ideală (în plus sau în minus) poate să atragă după sine moleşeală, lipsă de energie, apatie, lene şi să ducă la diminuarea motivaţiei.
A fi supraponderal sau subponderal poate fi un factor ce te determină să fii nemulţumit cu tine însuţi şi să ai o atitudine negativă în general.
EXERCIŢIILE FIZICE
Exerciţiile fizice de asemenea ne ajută pentru a avea o atitudine bună. Toată lumea ar trebui să facă exerciţii fizice. Rezervă-ţi măcar 15 minute în fiecare zi pentru a face mişcare. Nu trebuie neapărat să faci aerobic sau ceva foarte solicitant. Mersul pe jos este foarte bun pentru corpul nostru iar 15 minute de mers rapid în fiecare zi te vor face să te simţi excelent şi îţi vor transforma foarte mult atitudinea.
Dacă faci parte din rândul celor care au muncă de birou şi crezi că nu ai timp să faci mişcare, aceasta este doar o scuză. Există până şi exerciţii de făcut la birou fără ca măcar să te ridici de pe scaun, iar în timpul pauzei de prânz poţi să dai o fugă pe afară în jurul clădirii sau doar pe coridoare. Să alegi scările în locul liftului este o decizie bună de asemenea.
ODIHNA
Aş putea să fac trimitere aici la proverbul „cine se scoală de dimineaţă departe ajunge” doar că dacă nu a dormit toată noaptea sau s-a culcat foarte târziu acel „departe” nu va fi chiar atât de departe.
Putem să împărţim oamenii în două categorii, cei care au eficienţă mărită în timpul zilei şi „bufniţele” care sunt cei mai eficienţi noaptea. Tu ştii cel mai bine din ce categorie faci parte şi ce program îţi permite afacerea sau jobul tău însă indiferent în ce categorie te înscrii trebuie să dormi între 7-9 ore pe zi.
Dacă tu ai grijă de corpul tău atunci şi el va avea grijă de tine.
Este momentul să te relaxezi exact atunci când tu crezi că nu ai timp pentru asta...
A c ţ i o n e A z ă A c u m !
• Bea 2 l de apă pe zi.
• Programează-ţi mesele zilnice şi respectă orele alese.
• Evită să mănânci după ora 20:00.
• Dacă ai un obicei alimentar nesănătos, renunţă la el pentru 7 zile şi observă diferenţele pozitive ce apar.
• Fă minim 15 minute de sport în fiecare zi.
• Stabileşte ora la care să te culci astfel încât să poţi dormi cel puţin 7 ore.
6 – AMÂNAREA... ÎŢI SUNĂ CUNOSCUT?
Amânarea poate fi motivul pentru care nu duci la bun sfârşit multe din acţiunile zilnice. Poate că te trezeşti captivat de un show de la televiziune sau un joc pe calculator. Când te uiţi la ceas, ziua a zburat pe lângă tine şi nu ai făcut nimic din ceea ce ţi-ai propus. Această lipsă de eficienţă te poate determina să fii lipsit de motivaţie.
Unii sunt foarte conştienţi că amână dar nu pot să iasă din acea fundătură şi rămân blocaţi în ea. TU POŢI!
Amânarea necesită planificare adecvată. Chiar dacă pare un fenomen scăpat de sub control, în realitate noi ştim exact ce să amânăm, când să amânăm şi cât timp ne permitem să amânăm. Pentru a fi mai bine înţeles, hai să facem împreună un test. Gândeşte-te la un lucru pe care l-ai tot amânat. L-ai găsit? OK.
Acum, datorită „puterilor paranormale” pe care le am, o să ghicesc câteva caracteristici legate de acel lucru. Aproape sigur, nu îţi place lucrul pe care l-ai tot amânat sau crezi că ar putea să aibă consecinţe neplăcute pentru tine. Am ghicit? Hai să mergem chiar mai departe.
Aproape sigur, ştii care e termenul limită până la care îţi poţi permite să-l amâni. Cum m-am descurcat?
Putem să tragem o concluzie: în general oamenii amână lucrurile neplăcute – mai rar o să întâlnim o persoană care amână o bucurie foarte mare – şi ştiu exact când îşi permit să facă lucrul acesta şi până când.
De exemplu,unii amână plata facturilor şi ştiu cât timp îşi permit s-o facă.În principiu,până când primesc mesajul de avertizare. Alţii împing termenul chiar până când li se suspendă serviciul. Dacă analizăm cele enunţate mai sus, amânarea are un scop, iar scopul acesteia este de a ne ajuta să evităm pe cât posibil confruntarea cu durerea sau cu lucrurile neplăcute. Partea proastă este că funcţionează doar pe termen scurt, în schimb efectele pot fi foarte negative pe termen lung.
O primă soluţie pe care v-o propun este pe cât de simplă pe atât de eficientă: amână amânarea! Ce înseamnă acest lucru? Secvenţa obişnuită este amân cât se poate, iar când nu se mai poate fac acea acţiune. Din păcate acţiunile lăsate pe ultimul moment tind să fie făcute în grabă iar calitatea va lăsa de dorit.
Amânând amânarea, vom realiza acelaşi proces doar că schimbăm ordinea acţiunilor. Mai întâi facem acţiunea şi apoi vine rândul amânării. Oricât ar părea de ciudat, funcţionează. Motivul pentru care funcţionează este că îi dăm libertatea în continuare subconştientului de a amâna.
Amânarea în sine nu este un lucru negativ! Ce este negativ în amânarea fumatului următoarei ţigări vreo câţiva ani sau în amânarea supărării vreo câteva anotimpuri? Amânarea ne deranjează doar atunci când ea ne împiedică să obţinem lucrurile pe care ni le dorim.
O altă variantă pe care v-o propun este să planificaţi amânarea. Ce înseamnă acest lucru? De regulă, atunci când oamenii amână lucruri importante (dar care nu le plac sau le generează o „durere”),ei le înlocuiesc cu acţiuni care le generează plăcere dar care din păcate de cele mai multe ori sunt inutile (privesc la televizor fără nici un scop, navighează fără nici o ţintă pe internet, se joacă la calculator, acestea fiind doar câteva exemple, sunt sigur că tu poţi să completezi lista).
Dacă tot vrei să amâni un lucru, atunci programează ceea ce vei face în locul lui având grijă ca acea acţiune să te ajute să te bucuri mai mult de viaţă, să fii mai sănătos, să ai o relaţie mai f frumoasă. De exemplu, poţi să faci sport, poţi să lucrezi la un alt proiect important, având grijă să stabileşti foarte precis timpul pe care îl aloci acestor activităţi şi apoi să revii la acţiunea pe care ai amânat-o.
Unele persoane s-au obişnuit doar să stea şi să se gândească la cum ar putea fi lucrurile. S-ar putea să ai un proiect pe care trebuie să îl termini şi cu toate acestea să stai şi să te gândeşti cum să faci acel proiect, dar niciodată să nu îl începi. S-ar putea să termini lucrurile în ultimul minut. Această atitudine nu face pe nimeni să se simtă bine cu el însuşi. Dacă nu eşti motivat în legătură cu un proiect, ai putea să schimbi focalizarea pe altceva ce trebuie făcut.
Dacă ai de predat un raport şi nu te poţi focaliza, nu sta la calculator să te joci. Fă altceva ce este util şi apoi întoarce-te la calculator şi termină raportul. Realizarea altei acţiuni îţi poate da impulsul necesar pentru a depăşi inerţia şi a termina proiectul pe care îl ai de făcut.
E bine să găseşti un echilibru între a acţiona cu plăcere şi a acţiona din durere. Dacă va trebui să acţionăm din durere, este foarte posibil să amânăm. Depinde cât de urgent este! Uneori poate fi util să o laşi mai moale şi să iei o pauză. Acordă-ţi timp să te umpli de energie şi să îţi reîncarci bateriile.
A face o pauză însemnă să îţi acorzi un moment pentru relaxare. Aceasta nu înseamnă să cazi în capcana amânării. Dacă ai prostul obicei să te laşi captivat de televizor, atunci nu lua pauza în faţa televizorului. Asigură-te că pauza pe care o iei este scurtă şi că nu conduce la o altă problemă.
Dacă ai o familie numeroasă şi în casă este deseori „haos”, timpul pentru „tine” este foarte important. Şansele sunt foarte mari ca să fie nevoie să-l programezi după ce adorm copiii sau dimineaţa foarte devreme înainte să se trezească. Indiferent când îl vei programa, bucură-te de el!
S-ar putea să fii surprins cât de bine te va face să te simţi dacă îţi vei acorda în fiecare zi timp pentru tine şi cât demult te va ajuta să fii motivat.
Când vei înfrânge amânarea şi vei deveni mai eficient, vei avea o atitudine şi mai pozitivă asupra vieţii.
A c ţ i o n e a z ă A c u m !
• Alege o acţiune pe care ai tot amânat-o.
• Pune-ţi următoarea întrebare: „Cum aş putea să fac această acţiune şi să-mi şi placă ÎN TIMP ce o fac?”.
• Notează răspunsurile aşa cum vin (fără a le analiza).
• Testează-le pe rând în minte (imaginează-te făcând acea acţiune ţinând cont de răspunsurile de la punctul anterior).
• Identifică cea mai bună variantă şi...
• Pune-o în practică!
• Alege o acţiune uşoară pe care ai tot amânat-o.
• Amână amânarea (fă acţiunea apoi... amân-o).
7 – CUNOAŞTE-TE PE TINE ÎNSUŢI
Când vei ajunge să te cunoşti pe tine însuţi foarte bine, va fi una dintre cele mai mari realizări ale tale. Este important să cunoşti atât lucrurile care te ajută să ai o atitudine pozitivă, cât şi pe cele faţă de care ai stări negative. Cu cât îţi vei trăi viaţa într-un mod conştient, cu atât te vei bucura mai mult de ea.
Scrisul poate fi o modalitate foarte eficientă de autocunoaştere şi motivare. În primul rând, fă o listă cu lucrurile care te fac să te simţi bine şi care îţi plac. Aceasta poate să cuprindă ceaiul sau cafeaua de dimineaţă, să cânţi atunci când faci duş sau să îţi atingi un scop foarte important, orice lucru sau acţiune care îţi stârneşte zâmbetul.
Ar trebui de asemenea să scrii despre lucrurile neplăcute din viaţa ta şi lucrurile care te deranjează. Această listă ar trebui să includă tot ce te-ar putea face să ai o atitudine negativă în legătură cu zilele şi evenimentele din viaţa ta. De exemplu, s-ar putea să ai in living room un tablou care îţi displace. Pune-l în lista cu lucruri de care urmează să scapi cât mai curând.
Odată ce ai scris această listă negativă, va fi necesar să te asiguri că lucrurile şi comportamentele din acea listă vor fi pe cât posibil eliminate din viaţa ta.
JURNALUL SUCCESULUI
Fiecare om are momentele lui de optimism şi uneori are şi zile în care i s-au înecat toate „corăbiile”. Pe vreme de „furtună” putem avea senzaţia că sorele nu există, că nu avem calităţi, că nu avem realizări. În astfel de momente, Jurnalul Succesului poate fi chiar mai mult decât un simplu „colac de salvare”, el poate reprezenta chiar corabia care ne va duce la ţărm.
CUM Să ÎŢI FACI UN ASTFEL DE JURNAL AL SUCCESULUI?
Achiziţionează o agendă sau un jurnal şi asigură-te că arată precum îi sugerează titlul şi anume de SUCCES, nu un simplu caiet din care mai degrabă ai rupe foi ca să faci avioane. Creează-ţi bunul obicei ca în fiecare zi să notezi în acest jurnal succesele tale mai mari sau mai mici. Aceasta poate să însemne semnarea unui contract foarte important sau faptul că tu cântăreşti cu 100 grame mai puţin. Nu contează ce ar spune alţii despre acele lucruri, atâta timp cât pentru tine ele reprezintă o reuşită. Notează-le în jurnal.
În felul acesta, când norii se aproprie şi corabia pare a fi în primejdie, deschide jurnalul şi citeşte... umple-te de acea energie a succesului. Ea îţi va permite să-ţi accesezi resursele şi să abordezi viaţa dintr-o nouă perspectivă mai pozitivă.
A c ţ i o n e A z ă A c u m !
• Cumpără un jurnal (nu orice fel de jurnal, ci Jurnalul Succesului).
• Notează în el în fiecare zi cel puţin trei succese pe care tu le-ai obţinut.
• Sărbătoreşte fiecare succes.
8. VIAŢA TA, ÎNCOTRO?
Statisticile (pe care nu le-am făcut) arată că mai puţin de 1% din oameni ştiu ce vor. Este adevărat că dacă întrebi oamenii ce vor, majoritatea vor răspunde: o casă (însă nu le este foarte clar ce fel de casă, câte camere, unde să fie), bani (însă nu le este clar ce sumă, prin ce mijloace şi nici cum să-i folosească), o relaţie f frumoasă (dar nu le este clar cum ar trebui să arate şi ce calităţi să aibă persoana potrivită pentru ei), fericire (iar dacă îi întrebi ce i-ar face fericiţi ridică neştiutori din umeri), etc...
Aşa că unul dintre lucrurile cele mai importante pe care le poţi face pentru tine şi pentru a fi motivat este să-ţi defineşti cât mai clar scopurile şi motivele pentru care vrei să le ai.
Dacă un om nu are nici un scop în viaţă, aproape sigur este foarte plictisit. Unii oameni stau şi spun că sunt mulţumiţi cu viaţa lor ce constă în a se duce şi a se întoarce de la job-ul lor în fiecare zi, an după an. Nu vezi că s-ar petrece ceva deosebit în viaţa lor şi întotdeauna poţi să ghiceşti unde sunt, deoarece nu fac nimic în afara rutinei lor.
Stabilirea scopurilor te ajută să creşti şi să te simţi bine în timp ce acţionezi pentru a le duce la îndeplinire. Unul din lucrurile de care trebuie să ţii cont când vine vorba de setarea scopurilor este că această acţiune nu implică doar să stai şi să vorbeşti despre ce scopuri ai putea să ai. O astfel de atitudine nu ar face altceva decât să te descurajeze.
Pe această temă au fost scrise biblioteci întregi, aşa că nu mi-am propus acum să dezvolt foarte mult acest subiect,însă îţi voi împărtăşi câteva elemente de bază despre cum ai putea să formulezi corect un scop.
Iată câteva sugestii:
- Asigură-te că scopul tău este FORMULAT ÎN TERMENI POZITIVI cu alte cuvinte în loc de „vreau să scap de sărăcie” scopul tău poate fi „vreau să fiu bogat/prosper”.
- INIŢIATE ŞI MENŢINUTE DE CĂTRE TINE, adică alege-ţi scopuri ce ţin de tine şi de ceea ce poţi tu să faci, nu de ceea ce îţi poate da altul sau de ceea ce poate face altul pentru tine.
- ECOLOGICE. Acest principiu se referă la consecinţele scopurilor tale. Asigură-te că, în urma demersurilor pe care le vei face pentru a obţine şi menţine acel scop, nu există şi consecinţe negative pentru tine şi pentru alţii.
- MĂSURABILE. Un obstacol în calea atingerii scopurilor noastre este aparenta lipsă a rezultatelor. Pentru a evita această situaţie, stabileşte de la bun început ce vei măsura ca să ştii dacă te apropii sau te depărtezi de scopul tău (mai mulţi sau mai puţini bani) şi care este semnalul de ieşire sau cu alte cuvinte care sunt condiţiile ce trebuiesc îndeplinite pentru ca tu să consideri că ţi-ai atins scopul. (ex.: semnarea contractului, încasarea banilor, livrarea produsului etc.)
Întotdeauna să îţi stabileşti scopuri pe care tu crezi că le poţi obţine şi către care ai cel puţin o variantă de acţiune. Notează-ţi paşii necesari pentru atingerea acelui ţel. Apoi decide cât timp îţi va lua să îndeplineşti fiecare etapă, aceasta putând să însemne zile, săptămâni sau chiar luni.
Următorul lucru va fi să stabileşti o dată când vei începe demersurile şi un termen limită pentru atingerea acelui scop. Apoi notează toate acestea într-un calendar astfel încât să ştii în fiecare moment în ce etapă te găseşti şi să poţi să măsori progresul.
RECOMPENSEAZĂ-TE
Creează-ţi obiceiul ca pe măsură ce îndeplineşti cu succes anumite etape, să te recompensezi într-un mod special deoarece eşti cu un pas mai aproape de ceea ce pentru tine este important. E posibil ca niciodată să nu te fi recompensat pentru că ai făcut ceva bun şi este timpul să o faci. Auto-recompensa este una dintre cele mai bune căi de a te motiva. Du-te şi cumpără-ţi acel ceas la care te uitai de multă vreme sau ieşi la o plimbare, un film bun sau orice lucru care te entuziasmează.
„BORNELE KILOMETRICE”
În funcţie de cât de uşor sau de greu de atins ţi se pare scopul pe care ţi l-ai propus, etapele intermediare au rolul de a păstra motivaţia şi încrederea la cote înalte prin faptul că începem să obţinem deja succese.
Dacă ai vrea să faci un drum cu maşina de la Bucureşti la Viena, nu o să găseşti în Bucureşti nici un indicator care să îţi arate direct drumul. Ceea ce poţi să faci însă este să-ţi stabileşti cu ajutorul unei hărţi etapele intermediare astfel încât să ai acces la ele. De exemplu, în drumul tău către Viena vei şti că prima dată trebuie să te duci către Piteşti. Cu siguranţă vei vedea un indicator care să-ţi indice direcţia - apoi următorul indicator către Râmnicul Vâlcea şi aşa mai departe. Ai grijă ca nu cumva să stabileşti prea multe puncte intermediare pentru că rişti ca drumul să ţi se pară interminabil.
INSTRUCţIUNI
Majoritatea oamenilor lucrează mai bine atunci când ştiu ceea ce tu vrei de la ei. E posibil să fie nevoie să scrii instrucţiuni chiar pentru tine. Niciodată nu îţi asuma un proiect dacă nu ştii cum să îl duci la capăt. Dacă ai întrebări despre paşii implicaţi, întotdeauna asigură-te că vei obţine răspunsurile la ele înainte să treci la acţiune. Claritatea asupra proiectului te va ajuta să devii mai motivat în a-l termina la timp.
A c ţ i o n e A z ă A c u m !
• Stabileşte-ţi un scop nou sau alege un scop mai vechi pe care încă nu l-ai obţinut.
• Asigură-te că este formulat corect şi anume:
- Formulat pozitiv
- Iniţiat şi menţinut de tine
- Ecologic
- Măsurabil
• Stabileşte etape şi termene pentru aceste etape.
• Care vor fi recompensele?
• Scrie un mic „manual cu instrucţiuni” pe care să-l citeşti ori de câte ori vei avea nevoie.
9 - ATITUDINI MICI CU EFECTE MARI
FII POZITIV!
Gândirea pozitivă este esenţială pentru un stil de viaţă sănătos. Dacă vrei să-ţi îndeplineşti un scop, trebuie să ai o atitudine pozitivă. Este ceea ce te va ajuta să devii mai motivat în a-ţi crea viaţa pe care ţi-o doreşti. Dacă ai o atitudine negativă în legătură cu atingerea unui ţel, atunci tendinţa va fi să-l amâni şi nu îţi vei dori să faci demersurile necesare către ţelul tău.
Din clipa în care vei înceta să mai tratezi viaţa ca fiind foarte dificilă, vei constata cum ea devine din ce în ce mai frumoasă. Bucură-te de viaţă cu tot ceea ce îţi oferă ea. Aminteşte-ţi că nu poţi să alegi şi să controlezi circumstanţele, însă întotdeauna poţi avea control asupra propriei tale atitudini.
În orice situaţie putem să alegem să vedem jumătatea plină sau jumătatea goală a paharului. Dezvoltă-ţi abilitatea de a identifica în orice situaţie partea pozitivă. Uneori poate fi mai dificil, întrucât la prima vedere nimic nu pare a fi plăcut sau pozitiv. Într-o astfel de situaţie poate fi de un real ajutor să-ţi pui următoarea întrebare: Ce am de învăţat din această situaţie sau cum mă ajută ea? Chiar dacă lecţia poate fi dură uneori, răspunsul poate să îmbrace forme de genul: ca să învăţ să fiu mai perseverent pe viitor, să fiu mai atent, să-mi aleg partenerii cu grijă etc.
Cu câţiva ani în urmă am citit o povestioară care m-a impresionat şi m-aş bucura să ţi-o împărtăşesc şi ţie, aşa că iat-o în continuare:
Michael este genul de om pe care ţi-e drag să-l iubeşti. El este întotdeauna într-o dispoziţie bună şi are ceva pozitiv de spus. Dacă cineva l-ar întreba ce mai face, el ar răspunde: „Dacă făceam mai bine de atât, aş fi fost gemeni!” Era un motivator înnăscut. Dacă un angajat avea o zi mai proastă, Michael era acolo spunându-i cum să privească la partea pozitivă a situaţiei.
Văzând această atitudine am devenit foarte curios, aşa că într-o zi m-am dus la Michael şi l-am întrebat: „Nu pricep! Nu se poate să fii o persoană pozitivă tot timpul. Cum faci asta?”
Michael a răspuns, „În fiecare dimineaţă mă trezesc şi-mi spun: ai două opţiuni astăzi. Poţi să alegi să f ii într-o stare bună sau poţi să alegi să f ii într-o stare proastă. Aleg să f iu într-o stare bună. De
fiecare dată când ceva rău se petrece, pot să aleg să f iu o victimă sau pot să aleg să învăţ din acea situaţie. Aleg să învăţ. De fiecare dată când vine cineva la mine şi se plânge, pot să aleg să accept plângerea lor sau pot să indic partea pozitivă a vieţii. Aleg partea pozitivă a vieţii.”
„Dar sigur nu este atât de uşor,” am protestat eu. „Ba este,” a spus Michael. „Viaţa este despre opţiuni. Când dai la o parte toate mizeriile, fiecare situaţie este o opţiune. Tu alegi cum să reacţionezi la situaţii. Tu alegi cum vor afecta oamenii starea ta. Tu alegi să fii într-o stare bună sau proastă.
Concluzia este: Este alegerea ta cum îţi trăieşti viaţa!”
Am reflectat la ceea ce a spus Michael. La scurt timp după aceea, am abandonat Turnul Industriei pentru a-mi începe propria afacere. Am pierdut legătura, însă mă gândesc des la el atunci când iau o decizie despre viaţă în loc să reacţionez la ea.
Câţiva ani mai târziu, am auzit că Michael a fost implicat într-un serios accident, căzând vreo 20m dintr-un turn de comunicaţii. După o operaţie de 18 ore şi săptămâni de tratament intensiv, Michael a fost externat din spital cu tije plasate în spate.
L-am văzut pe Michael aproximativ la şase luni de la accident. Când l-am întrebat ce mai face, a răspuns, „Dacă făceam mai bine de atât, aş f i fost gemeni! Vrei să-mi vezi cicatricele?” Am refuzat să-i văd rănile, însă l-am întrebat ce a gândit când a avut loc accidentul. „Primul gând care mi-a trecut prin minte a fost binele fiicei mele ce urma să se nască în curând”, a răspuns Michael.
„Apoi, în timp ce eram întins la sol, mi-am amintit că am două opţiuni: pot să aleg să trăiesc sau pot să aleg să mor. Am ales să trăiesc.”
„Nu ţi-a fost frică? ţi-ai pierdut cunoştinţa?” am întrebat.
Michael a continuat, „... medicii au fost grozavi. Mi-au spus tot timpul că o să f ie bine. Dar când m-au dus cu targa la Urgenţe şi am văzut expresiile de pe feţele doctorilor şi asistentelor, m-am speriat foarte tare. În ochii lor am citit „este un om mort”. Am ştiut că trebuie să acţionez.
„Ce ai făcut?” l-am întrebat.
„Păi, era o asistentă corpolentă şi ţâfnoasă care îmi striga nişte întrebări,” a spus Michael.
„M-a întrebat dacă sunt alergic la ceva. „Da”, am răspuns. Doctorii şi asistentele s-au oprit din ceea ce făceau şi aşteptau replica mea. Am respirat adânc şi am strigat „Sunt alergic la gravitaţie.”
Peste râsul lor, le-am spus, „Aleg să trăiesc. Operaţi-mă ca şi cum aş fi viu, nu mort.”
Michael a supravieţuit, mulţumită îndemânării doctorilor, dar şi datorită atitudinii lui uluitoare. Am învăţat de la el că în fiecare zi avem opţiunea de a trăi pe deplin.
Atitudinea la urma urmei, este totul.
„Aşa că nu te îngrijora despre ziua de mâine, pentru că mâine se îngrijorează pentru sine. Fiecare zi are suficiente probleme pentru sine.” Astăzi este ziua de mâine care se îngrijorează pentru ieri.
Ai două opţiuni acum: ... ... ...
FOCALIZEAZă-TE PE LUCRURILE IMPORTANTE
Mult prea des oamenii îşi focalizează energia pe lucruri care nu sunt importante sau asupra cărora nu au control (ex. vreme, politică, etc.). Dacă energia ta emoţională este risipită pe lucruri neimportante, acest lucru te poate vlăgui foarte mult. Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să fii foarte clar în legătură cu lucrurile din viaţa ta care sunt importante pentru tine.
Creează o misiune şi o viziune pentru viaţa ta şi pentru scopurile tale. Acestea sunt lucrurile importante pentru tine.
În acest fel, atunci când ceva te supără, poţi să faci un pas înapoi şi să decizi dacă într-adevăr merită sau nu să investeşti energie şi timp în acel aspect. Atunci când îţi sunt foarte clare lucrurile importante pentru tine, nu te vei mai supăra atât de des şi în schimb vei menţine o atitudine pozitivă.
ZÂMBEŞTE
Una dintre „bolile” cu care se confruntă societatea în zilele noastre este seriozitatea! Oamenii uită de glume, uită să râdă. Râsul este sănătos atât pentru corp cât şi pentru suflet. Dacă ştii glume şi ai abilitatea de a face oamenii să râdă, acesta este un lucru bun şi dacă eşti capabil să o faci, fă-o!
Să vezi partea veselă a vieţii şi umorul din lucruri înseamnă să ai o atitudine excelentă. Îţi vei da seama că oamenii care au o atitudine pozitivă deseori au şi un foarte bun simţ al umorului. Râsul este contagios. Oamenii vor să râdă şi îşi doresc să participe la distracţii. Poţi să remarci că în general oamenii bine dispuşi sunt persoane mai fericite şi mai sănătoase
Dacă eşti genul de persoană care tinde să fie serioasă în legătură cu aproape orice, te invit să faci următorul test. Timp de 10 zile să zâmbeşti (da, chiar şi fără motiv) cel puţin 20 de minute pe zi. Sper că apreciezi cât de înţelegător sunt pentru faptul ca nu ţi-am propus să râzi ci doar să zâmbeşti. Fă acest lucru şi la sfârşitul celor 10 zile sau poate mai devreme vei remarca efectele. A fi prea serios nu poate decât să cauzeze stres şi griji.
Când eşti stresat şi îngrijorat, apare tendinţa să te focalizezi pe lucrurile negative. Aşa că mai bine focalizează-te pe umor şi pe lucrurile pozitive. În majoritatea situaţiilor, vei fi capabil să găseşti ceva haios în legătură cu aproape orice lucru.Te vei simţi mai bine în pielea ta şi probabil chiar vei fi şi mai motivat să înveţi noi glume în fiecare zi.
FII UN LIDER
“ Dacă te decizi să faci ceva, atunci fă-o bine” asta le spun adesea oamenilor.
Atunci când faci lucrurile bine, când eşti vesel, când eşti determinat, oamenii din jurul tău vor vedea aceasta şi vor dori să te urmeze sau să te ia drept model. Aceasta poate include să opreşti pe marginea drumului ca să ajuţi pe cineva să schimbe o roată la maşină sau să faci un lucru foarte bine.
Ca să devii un exemplu, tu trebuie să ai control asupra ta, să te educi continuu şi să te menţii într-o atitudine pozitivă. Atitudinea pozitivă este molipsitoare şi oamenilor le va face plăcere să petreacă timp în preajma ta. Împărtăşeşte pasiunile tale şi altora şi vei constata că îţi vei îndrepta atenţia către noi culmi şi către noi împliniri.
A c ţ i o n e A z ă A c u m !
Dieta mentală de 7 zile
• În următoarele 7 zile „hrăneşte-te” doar cu gânduri pozitive.
• Nu îţi permite să stai mai mult de 2 minute într-o stare negativă.
• În cazul în care încalci regula anterioară, ia-o de la început!
• Fii consecvent în această „dietă” astfel încât să îţi creezi bunul obicei de a fi pozitiv.
• Fă-ţi propria listă cu lucrurile importante din viaţa ta, astfel încât să ştii în permanenţă pe ce lucruri să te focalizezi.
• Timp de 7 zile zâmbeşte cel puţin 20 minute în fiecare zi (desenele animate şi comediile pot fi partenerele tale ideale în acest demers).
• Alege un lucru pe care îţi place să-l faci şi răspunde la următoarea întrebare: „Cum aş putea să-l fac chiar şi mai bine?”.
• Aplică răspunsurile (aminteşte-ţi să măsori rezultatele des!).
10 – MOTIVAŢIA, COMBUSTIBILUL SUCCESULUI
Acum, după ce ai început să aplici principiile prezentate în capitolele anterioare, ai pregătit o fundaţie trainică pentru adevărata motivaţie. Această fundaţie va face ca demersurile tale în viaţă să fie mai eficiente aşa că a venit momentul să alimentăm motorul cu combustibil.
În orice moment al vieţii noastre ar trebui să putem răspunde la trei întrebări: „Ce?”, „De ce?” şi „Cum?”. În capitolul 8 „Viaţa... încotro?” ne-am ocupat de formularea corectă a scopurilor, de cele 4 condiţii pe care trebuie să le îndeplinească fiecare scop pe care noi ni-l asumăm, aşa că acum o să trecem la următoarea întrebare şi anume, „De ce?”.
Şi mă refer la „De ce vrei acel scop?” şi nicidecum la „de ce mi s-a petrecut tocmai mie asta?” sau „De ce nu se mai termină odată perioada asta ciudată?”. Vorbesc despre un „De ce?”orientat către viitor.
Când vei şti cu claritate de ce îţi doreşti un anumit lucru, sau un anumit scop, motivaţia ta va atinge cote foarte mari. Vei şti ce beneficii îţi va aduce şi de asemenea vei şti ce vei evita pe viitor când vei atinge acel scop.
De exemplu, să presupunem că vrei mai mulţi bani. Mai exact, câţi bani vrei? Îţi este clară suma pe care vrei s-o obţii? Să presupunem că răspunsul tău ar fi... 5.000 euro. Pe săptămână, pe lună, pe an...? Să presupunem că ai răspuns 5.000 euro/lună.
Atunci dă-mi voie să-ţi pun o altă întrebare: De ce vrei banii aceştia? Faci colecţie de poze cu oameni morţi (fie ei şi celebri), sau de fapt vrei să faci ceva cu ei, de exemplu vrei să-ţi schimbi maşina sau să mergi într-o excursie, vrei să cumperi un cadou cuiva sau pur şi simplu vrei un nou stil de viaţă, iar acest stil este mai „solicitant” din punct de vedere financiar?
Răspunsul tău conţine în el motivaţia ta pentru a atinge acel ţel. Ea este direct proporţională cu intensitatea cu care îţi doreşti cu adevărat scopul final.
La unele seminarii vorbesc despre jumătatea nevăzută a scopurilor. Această jumătate este cel puţin la fel de importantă ca şi cea de care suntem conştienţi.Este cea în care vom găsi condiţiile, conjuncturile şi consecinţele scopurilor noastre.
Iată câteva exemple de condiţii: oamenii vor mai mulţi bani DACĂ nu trebuie să muncească prea mult, sau DACĂ nu trebuie să-şi asume responsabilităţi prea mari, sau... şi lista poate continua.
În acelaşi timp, conjuncturile specifică în ce situaţii cred ei că vor obţine acei bani: CÂND va fi promovat, CÂND o să-i surâdă şi lui/ei norocul, CÂND ... o zbura porcul...
Vom discuta însă mai mult despre CONSECINţE sau cu alte cuvinte despre răspunsul la întrebarea „DE CE vrei acel scop?”.
Consecinţele de cele mai multe ori scot în evidenţă scopul REAL pe care îl are acea persoană, de exemplu: Când voi avea mai mulţi bani ATUNCI voi putea să-mi cumpăr o maşină nouă, sau ATUNCI voi putea să plec în concediu în Bora Bora, etc.
Putem să concluzionăm că scopul acelei persoane nu este să aibă mai mulţi bani, ci ceea ce ea intenţionează să cumpere cu acea sumă de bani. Iar acele lucruri sunt mult mai motivante.
Anthony Robbins descrie formula motivaţiei maxime în felul următor: asociază plăcere masivă faţă de ceea ce vrei să obţii şi durere masivă faţă de ceea ce vrei să elimini din viaţa ta.
Cu alte cuvinte asociază cât mai multe beneficii faţă de scopul pe care tu ţi l-ai asumat, de exemplu, nu numai că vei avea mai mulţi bani şi îţi vei cumpăra o maşină nouă, însă acest lucru te va ajuta să ai mai mult timp, să călătoreşti mai confortabil, mai în siguranţă şi în plus poţi să mergi cu maşina şi în concediu.
Dacă vrei să renunţi la fumat, poţi să realizezi asocierea durerii masive faţă de acest obicei, conştientizând efectele pe termen lung ale fumatului, de exemplu nu doar că îţi miroase gura, ci plămânii tăi se îmbolnăvesc gradat iar în timp este foarte posibil să faci cancer. Şi dacă acest lucru nu te deranjează pe tine, gândeşte-te la familia şi la copii tăi şi la ce ar însemna acest lucru pentru ei.
Cu cât ai mai multe motive pentru a atinge acel scop, cu atât vei fi mai motivat şi vei depăşi cu uşurinţă eventualele obstacole întâlnite în cale.
A c ţ i o n e A z ă A c u m !
• Alege un scop pe care îl ai însă nu l-ai obţinut încă sau unul nou.
• Cât de motivat eşti în acest moment să atingi acel scop? (evaluează pe o scală de la 0 la 10, unde +10 este motivaţia care nu te lasă să dormi).
• Acum răspunde în scris la următoarele întrebări: De ce vrei să atingi acel scop? Ce beneficii decurg din acest lucru? Ce alte beneficii decurg din acest lucru? Fii generos cu tine şi răspunde pe larg la aceste întrebări.
• Măsoară din nou nivelul motivaţiei. Dacă eşti locuitor al acestei planete şansele sunt ca motivaţia ta să fie mult mai mare acum decât la început.
11 – DE LA MOTIVAŢIE LA ACŢIUNE
Ai încercat vreodată să ţii o dietă şi ai eşuat? Ai fost vreodată în situaţia de a nu fi făcut economiile pe care ţi le propuseseşi? Ce zici despre faptul că nu ai urmat un program de exerciţii fizice?
ÎNCEPE CU PAŞI MĂRUNŢI
Sfatul pe care îl dau cel mai des celor care vor să facă transformări majore în viaţa lor este să înceapă cu paşi mici. Dacă vrei să dai jos nişte kilograme, începe prin a elimina un obicei alimentar nesănătos şi înlocuieşte-l cu unul sănătos. Dacă vrei să faci economii, începe prin a pune de-o parte 10 euro/lună. Dacă vrei să faci exerciţii, începe prin a te plimba în jurul blocului sau aleargă 1 minut pe zi.
Sunt două motive pentru care un început uşor funcţionează de cele mai multe ori. Primul, este prima lege a lui Newton - un obiect în repaus tinde să rămână în repaus, pe când un obiect în mişcare tinde să rămână în mişcare. Dacă începi cu paşi mici vei învinge inerţia mai uşor şi vei începe să beneficiezi de momentul schimbării.
Al doilea motiv este ceea ce numesc „factorul penibil” - la un moment dat, va deveni penibil să te plimbi o singură dată în jurul blocului - vei face două, trei sau mai multe ture. Să economiseşti doar 10 euro/lună? Ei bine, asta e penibil - poţi foarte bine să pui de-o parte 25 euro, sau 50 euro sau chiar mai mult. Să elimini doar desertul dar restul să rămână la fel de mult? Este de-a dreptul penibil – ar fi la fel de uşor să reduci din toate câte puţin.
Multe dintre poveştile de succes ale clienţilor mei au început cu astfel de paţi simpli. Şi eu am folosit cu mine abordarea „puţin şi des” de foarte multe ori.
De fapt, genul acesta de început simplu are o singură problemă pe care am întâlnit-o - uneori nu funcţionează! Noroc că mai există şi altă variantă:
ÎNCEPE „MĂREŢ”
Ani de zile am avut probleme cu următoarele trei lucruri:
- am făcut exerciţii fizice, însă sporadic
- am mâncat sănătos doar pentru câteva săptămâni, dar apoi m-am întors la vechile obiceiuri
- iar în ceea ce priveşte economii mele, să spunem că au suferit ani de zile de o atenţie deficitară.
Cum am depăşit „impasul” profitând de propriul meu sfat? Am învăţat că uneori, merită să începi măreţ.
Am început să fac exerciţii fizice în mod regulat doar atunci când am încetat să încerc să le fac puţin loc în viaţa mea deja ocupată, în schimb mi-am organizat viaţa în jurul a 5 zile pe săptămână de program intens de jogging şi fitness.
Am trecut la o alimentaţie echilibrată nu mâncând mai puţină pizza,ci făcând o revizuire radicală a dietei şi fiind foarte hotărât în ceea ce priveşte eliminarea carbohidraţilor din alimentaţia mea.
Economiile mele în sfârşit au primit atenţia pe care o merită când am crescut contribuţia de 10 euro la 500 euro/lună.
Un alt exemplu al unui început în forţă. Mulţi oameni dintre cei ce participă la seminariile pe care le susţin, se plâng că nu găsesc nici măcar 15 minute pentru ei în mijlocul unei zile agitate. Şi am fost de acord cu ei. Este prea uşor să găseşti 15 minute în cele 1.440 minute/zi. Dar dacă te decizi să aloci o oră pentru tine pe zi? Sau două? Sau trei? În acel moment nici nu ai mai încerca să găseşti timp - vei şti că trebuie să-ţi faci timp.
Ce ar fi să câştigi mai mulţi bani? Din experienţa mea, este în mod considerabil mai greu să obţii o creştere cu 10% a venitului, decât să îl dublezi. De ce? Pentru că dacă tu crezi că îţi poţi mări venitul cu 10% fără să schimbi prea multe şi în consecinţă nu vei face mai nimic, venitul tău nu
va creşte. În schimb, ştiind că pentru a-ţi dubla venitul trebuie să faci transformări majore, odată ce începi să realizezi acele transformări, venitul tău va creşte cu siguranţă şi nu doar cu 10%.
Secretul unui „început măreţ”, este de a găsi modalităţi pentru a realiza ceea ce vrei, identificând lucrurile incomode, greoaie, dificile şi consumatoare de timp şi rezolvându-le în primul rând pe acestea.
Această abordare înlătură iluzia că niciodată nu trebuie să îţi „deranjezi”viaţa ca să o transformi. Te forţează să îţi reprogramezi ziua în jurul a ceea ce îţi i doreşti cu adevărat să faci, în loc să încerci să schimbi ceva fără să faci de fapt o schimbare ci doar să mai adaugi “câteva” lucruri
într-un program deja încărcat.
A c ţ i o n e a z ă A c u m !
o Alege ceva ce vrei să faci de mult timp dar nu ai fost în stare să faci constant.
- Exemple: să înveţi limba italiană, să ţii un jurnal;
o Ce ai fi făcut dacă ai fi început cu paşi mici?
- Exemple: învăţatul limbii italiene: să memorez câte un cuvânt nou pe zi; ţine un jurnal
- Angajează-te să scrii o propoziţie pe zi timp de o săptămână;
- Acum, să găsim câteva căi de a începe în forţă:
- Exemple: nu vorbeşti nici o altă limbă în afară de italiană cât timp eşti acolo; ţine un jurnal – asumă-ţi să scrii cel puţin o jumătate de oră în fiecare zi în această săptămână;
o Pune în aplicare cel puţin o strategie din cele identificate.
ÎN LOC DE ÎNCHEIERE
Pe drumul transformării noastre, uneori nu dificultăţile sunt cele care ne împiedică să avem rezultate, ci în mod paradoxal nu acţionăm tocmai pentru că unele lucruri sunt prea simple sau prea evidente.
Aplicând recomandările din acest eBook, nu numai că vei pune nişte baze sănătoase în ceea ce priveşte motivaţia, ci vei dobândi o atitudine mai pozitivă şi foarte mulţi îşi vor dori să se bucure de compania ta. Pentru a beneficia la maxim, nu te lăsa păcălit de aparenta simplitate a unora dintre exerciţii. Dacă vrei cu adevărat să obţii rezultate nu este suficient doar să înţelegi sau să spui „ştiam şi eu asta” ci este necesar să aplici!
Succes şi ... ACŢIONEAZĂ ACUM!